Elite  |  Mester  |  Klasse 1  |  Klasse 2  |  Klasse 3  |  Klasse 4  |  Klasse 5  | Senior A  |  Senior B

 Junior A  |  Kadett A  |  Kadett B  |  Lilleputt  |  Miniputt   |   Nybegynner   |   Hovedsiden

 


   Velkommen til
   Landsturneringen 2005
   Sandnes 2 - 9. Juli

 

 
 
 LAHLUMS
    RUNDERAPPORT 8

   


ELITEKLASSEN:
 

Åttende runde i eliteklassen kunne ha avgjort kongepokalkampen ved at den 14-årige GM Magnus Carlsen rykket fra ytterligere, men det ble i stedet topprangerte GM Simen Agdestein som slo tilbake og nådde ham inn igjen. Carlsen kom nemlig aldri lenger enn til et lite initiativ med sort mot fortsatt (litt for) solide GM Leif Erlend Johannessen, hvoretter en så langt noe avventede Agdestein plutselig tryllet frem vinstsjanser i en tilsynelatende tungrodd stilling mot overraskelsesmannen Atle Grønn. Dermed ble Grønn passert av fortsatt opplagte IM Roy Fyllingen, som straks hoppet i tanksen og trykket gassen gjennom bånn etter (enda) et katastrofalt åpningsvalg av GM Kjetil A. Lie. Grønn og Fyllingen er på plass på toppbordene i morgen også, og da kommer omsider GM Einar Gausel innom som gjestestjerne – i dag varmet han opp med en karakteristisk posisjonell nedsmelting av Bjørnar Byklum. Agdestein og Carlsen leder altså nå sammen med 2600-prestasjoner på 6/8, men har bare et halvpoeng på Johannessen og et helpoeng på Fyllingen og Grønn. Rundeoppsettet for toppbordene i niende runde ble Agdestein-Gausel, Carlsen-Grønn og Fyllingen-Johannessen – det regnes hva angår gullkampen inn til videre som liten fordel Carlsen. Stikkamp mellom opptil fire spillere er teoretisk fortsatt mulig, men en stikkamp mellom to spillere – i betydningen Agdestein og Carlsen – var en mer realistisk mulighet mange snakket om etter åttende runde.
(De fleste med forventning i stemmen)  

 

Hva angår tittelnappsjansene er Grønn i og med sterk motstand i siste runde, allerede sikret å ta sitt etterlengtede og svært godt fortjente første IM-napp i årets NM. FM Øystein Hole forsvarte seg igjen godt med sort og holdt remis i et dårligere sluttspill også mot IM Frode Elsness. Takket være det samt klaff med rundeoppsettet kan Hole også nå et IM-napp hvis han kan vinne med hvit mot FM Bjarte Leer-Salvesen i morgen. Det blir imidlertid ikke lett, for Leer-Salvesen har markert spilt seg opp de siste rundene og tok i dag endog hjem en partiseier etter elegant kombinasjonsspill i gjensidig tidsnød mot FM Øystein Dannevig.

FM Geir Sune Tallaksen har også 50 % med et solid plussresultat, men dog med litt for lavt snitt for IM-nappsjanser, etter å ha vunnet sin første seier i dag – mot en Jon Ludvig Hammer som tilsynelatende har åpnet opphørssalg. GM Rune Djurhuus hadde egentlig ingen ting unntatt noen få ratingpoeng å spille for, men spilte likevel - og vant på prinsipiell vinnervilje (på folkemunne også kalt pur #########…..) nok et langt sluttspill mot IM Erik Fossan. Silje Bjerke spilte opp en stilling mer lovende enn noen av hennes tidligere, men rotet igjen bort vinsten – denne gang mot IM Bjarke Barth Sahl og på grunn av en stillingsgjentakelse. Carl Fredrik Ekeberg har også begynt å produsere vinstsjanser, men roter dem også bort – i dag fikk han dog også remis mot FM Jøran Jansson ett trekk etter at stillingen (sist) var tapt… Dagens remis for IM Helge A Nordahl var selvsagt unnagjort for lengst, og tilfalt i dag bursdagsbarnet Harald Bonaventura Borchgrevink. Og dermed satt vi nok en gang igjen med 11 tomme bord og
22 tomme stoler bak tauene – og gledet oss til neste runde starter….

 

(Det er ofte mange viktige ubesvarte spørsmål igjen før siste runde – noen av dem klargjøres i omtalen av dagens partier under…)      

 

GM Leif Erlend JOHANNESSEN – GM Magnus CARLSEN ½ - 1/2

Dagens Magnus-forberedelse var en klassisk Nimzoinder med 4.--- d5 – som han straks akselererte ved å ofre bonden med 5.--- c5. Sort fikk tilsynelatende grei utligning etter at hvit avslo å teste offeret, siden sorts løperpar virket vel så viktig som hans bulkete bondestruktur etter et avslag på f6. Det fulgte et balansert midtspill etter at sort i sin tur hadde slått av på c3, slik at begge spillerne spilte med de samme offiserene og omtrent like svekket bondestruktur. Hvits h4 var et tveegget forsøk på kongeangrep, men etter dronningavbytte forble sjansene balanserte også i sluttspillet. Sort syntes nærmest noe i det avsluttende doble offisersluttspillet, men etter sunne forsvarstrekk fra Leif Erlend ga Magnus opp vinstforsøkene alt etter 32 trekk. Magnus syntes ikke partiet var alt for interessant, men fortalte etterpå at han i utgangspunktet hadde spilt på remis med sort. Dette dels ut fra at han på det tidspunkt mente Grønn hadde gode poengsjanser mot Agdestein, og dels ut fra at han mente å ha de beste sjansene også hvis det endte med poenglikhet og oppsettet Carlsen-Grønn og Agdestein-Gausel i siste runde. Som det altså gjorde. Kan Magnus under press følge opp sine 4/4 med hvit da?

 

Atle GRØNN - GM Simen AGDESTEIN 0 - 1

Dagens Agdestein-forberedelse(/Agdestein-improvisasjon) var en Hollandsk Stonewall med g6 og Lg7, hvor han tidlig fikk utplassert en springer på forposten e4. Etter avbytte av sortfeltsløperne samt dronningen og et sett springere oppsto en rimelig balansert stilling hvor hvit hadde best løper, men sort hadde et forstyrrende c5-brudd klar i baklommen. Omtrent da Simen like før 30 trekk ga opp sin tilsynelatende sterke hvitfeltsløper på a6 for en springer, begynte det imidlertid å gå opp for tilskuerne at han hadde skumle hensikter. Tårn og løper er i de aller fleste tilfeller bedre enn tårn og springer i sluttspill. Men det er altså unntak hver gang jeg har tårn og løper – og hver gang Simen har tårn og springer: Kombinasjonen av fastlåste bønder og dårlig løper gjorde at sluttspillet slike det her fremsto etter noen tidsnødsfeil fra Grønn, med all sannsynlighet var posisjonelt tapt for hvit. Simen fikk igjen tidsnød både til trekk 40 og 60, men holdt på brettet overbevisende sporet frem til et offisersluttspill hvor kongen hans eskorterte a- og b-bonden trygt i mål etter 66 trekk. Grønn har tross dette hederlige tapet fortsatt en teoretisk mulighet til stikkamp, men i praksis er han i og med det ute av kampen om Norgesmestertittelen for i år. Den var det imidlertid ingen som tippet at han skulle være med på før start, og tross dagens tap ble 8.juli 2005 likevel en merkedag i Atles sjakkarriere, siden morgendagens rundeoppsettet med Magnus Carlsen som motstander fjernet en hver tvil om at hans første IM-napp kommer her i Sandnes J. Gratulasjoner til vår kjære sjakkbladredaktør er med dette overrakt på vegne av hele Sjakk-Norge! Agdestein er oppe på delt førsteplass igjen etter at han som så mange ganger før vant når han måtte i dag. Men kan han på bestilling også velte sjakkelefanten Gausel i morgen? 

 

IM Roy FYLLINGEN – GM Kjetil A LIE 1 – 0

”Jeg sto en stund ganske likt, men så startet de klokkene….” Dagens Lie forsøkte å roe ned litt med en Nimzo-Indisk, men havnet i en noe misforstått Rubinstein hvor hvit hadde løperparet OG et massivt firbondesentrum med c4-d4-e4-f4. Og fulgte konsekvent opp med å feilplassere et tårn på f6 selv om det åpenbart bare var hvit som hadde angrepsjanser på kongefløyen. Hvis man først må gjøre slikt med sort i eliteklassen, er Fyllingen definitivt ikke mannen å gjøre det mot: Før 15 trekk var han i full sving med boksåpneren for å åpne stillingen for løperparet sitt samt med å svinge tårnet over til h3, i trekk 24 smalt det hardt på h7, og etter at Fyllingen hadde fått more seg bl.a. med å la dronningen ble stående i slag, valgte Lie selvironisk å la seg matte på h5 (etter å ha gått dit via g4) i trekk 31. Partiet ga upåklagelig underholdningsverdi og er garantert en sterk kandidat for en eventuell fremtidig ”the 20 best games of Fyllingen” – men Lie behøver virkelig minst ett år til å se over åpningene sine før det kan bli tale om noen pallplass i eliteklassen. Fyllingen har etter sin langsomme start imponert på sin vei til 5/8, og ligger an til et soleklart plussresultat – men behøver fortsatt dessverre 1,5 poeng mot Johannessen i siste runde for å kunne ta sitt og Vestlandets første GM-napp L…. Kan Fyllingen sikre seg en småsensasjonell pallplass med ny hvitseier mot fortsatt ubeseierede Johannessen?

 

IM Frode ELSNESS – FM Øystein HOLE ½ - 1/2

Hole spilte som vanlig Slavisk med Lf5 og dxc4, og virket ha den lengre forberedelsen. Etter å ha gitt tilbake bonden på c4 spilte han både g5 og f6 på kongefløyen, noe som ga en ubalansert stilling hvor sorts løperpar skulle kompensere hans svekkede kongefløy. Hvit rokerte straks langt for å spille på kongeangrep med h4 og så ut til å ha lovende angrepsjanser i midtspillet, men det viste seg vanskelig å komme gjennom mot sorts for øvrig aktive offiserer. Hole forsvarte seg ved å spille på avbytter igjen godt over til et tårnsluttspill som skjønt bedre for hvit formodentlig bare var remis, og da Elsness endelig fikk merbonde satt han snart i et steindødt remisluttspill med tårn og bonde mot tårn. Rundeoppsettet ga senere Hole hvit mot Leer-Salvesen - noe som innebærer at han med seier der vil ha en prestasjon på nøyaktig de 2451 som er minstekravet for IM-napp! Kan Hole etter et utall remiser mot Leer-Salvesen plutselig vinne nå som det trengs mest? 

 

GM Einar GAUSEL – Bjørnar BYKLUM 1 - 0

Gausel stilte seg tålmodig opp med en Engelsk dobbeltfianchetto i dag, og en typisk Tarraschstilling oppsto etter at sort tidlig spilt d5 og c5. Sort behandlet imidlertid denne stillingen alt for skjematisk og passivt, overså det tidlige Se4-utfallet teorien regner som kritisk, og endte derfor opp med en isolanistilling hvor hvit med kontroll over d4 hadde en behagelig fordel. Gausel fortsatte tålmodig å øke presset på skrustikken ut over midtspillet, til Byklum i desperasjon ofret kvalitet uten å få noe mer motspill i sluttspillet av den grunn. Dette var tungvekteren Gausel slik vi husker ham, og da ble Byklum med sort forståelig nok for lett. Men Gausel har hvor sterkt han enn misliker det ikke noen god skåre mot Agdestein – kan han bedre den ved å spolere Agdesteins syvende NM-tittel med sort i morgen?     

 

IM Erik FOSSAN – GM Rune DJURHUUS 0 - 1

Djurhuus var tilbake på Fransk-sporet i dag, og spilte mot Tarrasch en i dag høyaktuell variant med 3.--- Le7, som knapt var oppfunnet sist Fossan spilte eliteklasse. Hvit virket imidlertid langt fra uforberedt, og styrte raskt over i en tveegget isolanistilling. Foran på klokken avslo sort remis i trekk 13, hvoretter hvit få trekk senere tok en bonde på b7 selv om løperen hans da ble bundet opp i linjen. Sort gikk ut av en trekkgjentakelse med bonde under få trekk senere, og spilte offensivt på vinst ved å ofre offiser. Siden Fossan umiddelbart lot seg stresse til å gi fire i stedet for tre bønder for offiseren, fikk sort spille med tre bønder for løper i sluttspillet. Med dronning, løper og fem bønder mot dronning, springer, løper og to hadde sort med to sammenhengende fribønder den enkleste stillingen å spille, men Fossan forsvarte seg tross tidsnød godt. Like etter 40 trekk valgte sort da han fikk sjansen å vinne tilbake offiseren for to bønder, og dermed sto et nytt sluttspill med dronning, løper og tre mot dronning, løper og to på brettet…. Det var formodentlig remis, men Fossan tok for lett på oppgaven da han gikk med på dronningbytte, siden det påfølgende løpersluttspillet mot to sammenhengende fribønder var om ikke tapt så i hvert fall svært ubehagelig nær å være det. Djurhuus vant en av hvits gjenværende bønder med en instruktiv kongemanøver, hvoretter Fossan etter å ha klart andre tidskontroll med tre sekunders margin stoppet klokken. Pilen peker fortsatt nedover for Fossan, mens Djurhuus imponerte med sin vinnervilje selv om han hadde lite å kjempe for i dag. Kan han lykkes med det også mot like ultraoffensive IM Frode Elsness i morgen?

 

Harald Bonaventura BORCHGREVINK – IM Helge A NORDAHL ½ - ½

Dette startet med 1.d4 d6, men trekkomkastet over i en Hollandsk Leningrad hvor hvit på bursdagen sin tilbød og fikk remis i trekk 8. Nordahl gjør det ikke så bra som i fjor og får ingen premie i år, men er herved overrakt en takk for all hans hjelp med å få forkortet runderapportene. Mens Borchgrevink uten å skape de store sensasjonene har gjort en solid første start i eliteklassen. Vil han da være fornøyd med poengdeling også mot sin minst ønskede motstander i siste runde?

 

Geir Sune TALLAKSEN – Jon Ludvig HAMMER 1 - 0

Nok en Slavisk med a6 og b5 for Hammer. Denne var (forhåpentligvis) langt fra blant de mest vellykkede, siden sort uten å få realisert c5-bruddet ble sittende igjen med en dårlig løper på b7 og en etterhengende bonde på c6. Tallaksen byttet gjerne av de øvrige lette offiserene for å presse mot c6, og etter å ha fått parkere tårnet på c5 hadde han formodentlig en posisjonelt vunnet stilling. Det beste som kunne sies om Hammers situasjon etter 20 trekk var at han var i sterk tidsnød, idet hvit med total dominans over stillingen også var i ferd med å starte et angrep på kongefløyen. Fremfor å kle på seg tvangstrøye selv forsøkte sort å gi først bonde og siden kvalitet, men Tallaksen styrte trygt unna et par mulige taktiske fallgruber - og var da Hammer rakte frem hånden etter 33 trekk ellers i ferd med å vinne på klokke, materiell OG matt. Geir Sunes første seier kom for sent til å redde IM-nappsjanser, men oppe på 50 % mot sterk motstand fortsetter han oppover 2300-tallet – og styrker sin utsatte status som Norges nest beste junior. Mens Jon Ludvig etter en lovende start verken har imponert spille eller resultatmessig, og går videre nedover mot 2200-tallet. Kan han forhindre det ved å vinne mot Ekeberg?     

 

FM Øystein DANNEVIG – FM Bjarte LEER-SALVESEN 0 - 1

Dannevig strakte hånden ut etter e-bonden da klokken ble startet i dag; planen viste seg å være en av hans ungdomssynder, Fransk Fløygambit (1.e4 e6 2.Sf3 d5 3.e5 c5 4.b4). Uforberedt på det spilte sort 3.--- Ld7, hvoretter hvits beste forsøk er å trekkomkaste over i en vanlig Framstøtsvariant. Uforberedt på det valgte Dannevig en noe selvkomponert egen versjon som så ut til å bli veldig lukket. Etter at sort hadde brutt opp med f6 oppsto likevel en standard typestilling hvor hvit presser mot sorts etterhengende bonde på e6, mens sort forsøker få gjennomført e5 og i mellomtiden spiller i f-linjen. Stillingen var visstnok ladet, tveegget og i det hele tatt kronisk uklar helt til begge spillerne, mest sort, rundt trekk 25 fikk tidsnød til 40 trekk. Ikke for første og neppe for siste gang oppviste Leer-Salvesen da de overlegent beste regneferdighetene, og produserte i løpet av få trekk drepende trusler mot den hvite kongen etter å ha fått inn et fikst springeroffer på f4. Og dermed var Leer-Salvesen plutselig oppe på 50 % og et gjennomsnittlig resultat før siste runde, mens Dannevig er under 50 % og lenger unna 2400-grensen uansett hva som skjer med ham i siste runde. Men han har fortsatt ingen remiser på åtte runder… Overlever den statistikken tross manglende motivasjonsfaktorer også oppgjøret mot IM Bjarke Barth Sahl i niende runde?

 

FM Jøran JANSSON – Carl Fredrik EKEBERG ½ - 1/2

Jansson kastet bort også sin siste hvitfordel på et tamt Londonsystem. Ekeberg spilte mot det et ambisiøst Kongeindisk oppsett, og skjønt hvit etter å ha slått av på c5 og gjennomført e4 trolig hadde fordel noen trekk gikk det raskt over. Etter et mystisk avbytte på c6 virket sorts løperpar viktigere enn hvits litt bedre struktur. Hvits g4-fremstøt i tidsnøden var egentlig mest en stygg svekkelse av hans egen kongestilling, men fungerte godt praktisk siden det provoserte en tidsnødsplaget Ekeberg til å svekke sin egen konge enda verre med f5 fulgt av f4. Dermed fikk Jansson plutselig sjansen til å skaffe seg et avgjørende angrep, men i ett og samme trekk bukket han i stedet offiser og tilbød remis – noe Ekeberg med tidsnød og uten noen som helst  oversikt over situasjonen straks aksepterte. Og dermed er Ekeberg fortsatt en av til sammen to spillere i årets eliteklasse som etter åtte runder ikke har vunnet noe parti. Kan han få sagt opp medlemskapet i den klubben og begrenset ratingunderskuddet ved å vinne i niende?

 

IM Bjarke BARTH SAHL – Silje BJERKE ½ - 1/2

Dette møtet med en tidligere trener, startet for Silje med nok en Sicilianer. Denne ble en Najdorf hvor hvit i farten spilte Le2 i stedet for Dd2 – og derfor etter eget utsagn plutselig sto til tap når en våken Silje tok på b2. Siden hvit i løpet av få trekk måtte gi en bonde til spilte sort i midtspillet dermed med to bønder over, men hvit fikk etter hvert betydelig

kompensasjon i form av løperpar og utviklingsforsprang. Spillet ble enda mer tveegget da hvit etter 20 trekk sperret inne en av springerne sine på h7. Hvit spilte noen trekk med kvalitet over etter å ha fått slå et tårn på f8, men fant siden hans egen konge ble utsatt å måtte gi den tilbake. Via noen flere taktiske avbytter, kravlet sort seg over i et formodentlig vunnet dronning- og offisersluttspill med begge merbøndene i behold. Hvit hadde imidlertid fortsatt et par bjeffende løpere det ikke var lett å komme seg forbi, og mens Silje i sjette spilletime slet med å komme videre ville hun gjerne spare litt tid ved å repetere trekk en gang – men så var det som en våken Bjarke påpekte plutselig allerede tredje gang samme stilling L…..I en stilling som formodentlig var vunnet for sort, men hvor hun dog ikke hadde færre tekniske problemer å løse enn tidligere. (ingen har våget å vise dette partiet til Fritz eller slektninger av ham foreløpig, men en taktisk vinst for hvit hevdes funnet uten computerhjelp – og det bør finnes flere for begge spillere.) Dermed ble det tross lovende stilling med en nesten-vinst for Silje også i dag – men spillet har slett ikke vært så galt og poengsummen har jo også tatt seg opp de siste rundene. Den gode familiefar Bjarke har derimot etter en lovende start gått rett i veggen både hva angår spill og resultater, og får etter denne remisen et klart minusresultat uansett hva han finner på i siste runde. Hva blir det, tro? Og kan Silje da realisere en av sine lovende stillinger og bli historiens første kvinne til å vinne et parti i eliteklassen?      

 

JUNIOR:

Gjenværende 1 % usikkerhet om identiteten til årets juniornorgesmester forsvant før en times spill, idet Ørnulf Stubberud med to poengs ledelse på konkurrentene sikret tittelen ved å tilby (og få) remis som sort mot Emil Agdestein like etter åpningen. Med det vant Stubberud med ca en times margin, også kappløpet med sin nesten 50 år eldre klubbkamerat Ragnar Hoen om å bli årets første bekreftede Norgesmester. Det er bare å stille seg i rekken av gratulanter for Stubberuds 7/8 som førsteårs junior: Det går vanligvis en del år mellom hver gang noen skiller seg ut SÅ klart på både resultater og spill i denne prestisjetunge klassen….

 

På andrebord brukte Kristian Aandal etter en vellykket åpningsforberedelse bare 21 trekk på å a) åpne g-linjen og b) skape avgjørende mattrusler i den. Da Aandals motstander Børstad etter vel to timer stoppet klokken, hadde imidlertid Martin Valla allerede forlatt lokalet etter en meget overbevisende sortseier mot Karl Juriloo. Og selv om tredjerangerte Daniel Kovachev behøvde ca 4 ½ time mer på å vinne i dag var det likevel han som imponerte mest, ved sikkert å realisere merbonden i tårnsluttspillet etter å ha avslått et tidlig remistilbud og dominert midtspillet mot andrerangerte (men her og nå formsvake samt småsyke og umotiverte) Inge Skrondal. Dermed deler Aandal, Kovachev og Valla, foreløpig i nevnte kvalitetsrekkefølge, andreplassen med 5,5/8 – med Willy Kristiansen, Emil Agdestein og Askild Bryn på hjul  halvpoenget etter. Rundeoppsettet for niende runde – Stubberud-Bryn, Valla-Aandal og Agdestein-Kovachev - gir grunn til å vente en nervepirrende strid om andre- og tredjeplassen.      

 

SENIOR A:

Hoen gikk opp til 8/8 og fjernet all matematisk tvil om tittelen med stil i dag: Det smalt på h2 til høyre for motstanderen Lars Sæther like etter åpningen, med en klassisk mattminiatyr til følge. Alle gratulasjoner til Hoen for hans fjerde Norgesmesterskap på rad, en seiersrekke som så langt jeg har oversikt savner sidestykke i Landsturneringens historie. Hoen har holdt spillestyrken bedre enn noen av de andre fra Havana-generasjonen, og er tilsynelatende ikke mye svakere nå enn da han i 1989 spilte sin (hittil) siste eliteklasse. Jeg skulle bare ønske at han en eller annen gang i løpet av sine pensjonistår fant tid og motivasjon til å teste ut seg selv mot Magnus Carlsen og andre stjerner fra yngre generasjoner… For muligheten til møter mellom toppspillere fra flere generasjoner (og begge kjønn), er noe av det mest fascinerende ved sjakken sammenlignet med de aller fleste idretter…..

 

Tilbake til dagens runde i senior A, så ga på tredjebord Hans Christian Fotland definitivt opp sine medaljesjanser ved å spille en tam Ld6-Meraner som sort. Motstander Willy Olsen kunne spilt på risikofri liten fordel eller på mer kritiske varianter med hvit, men i åttende runde av sitt 75. år unngikk han heller begge deler for å roe ned med en tidlig remis. Andrebordet ble derimot et dramatisk parti som varte i nesten syv timer og nesten 100 trekk. Overraskelsesmannen Jan Svenske lyktes etter å ha holdt et hvitinitiativ nesten hele veien, høyst fortjent til slutt med å vinne et interessant løper mot springer-sluttspill mot tredjerangerte Kjell M Haug. Dermed har Svenske et helt poengs forsprang på Olsen i kampen om andreplassen, og er sikret en plass på topp tre! Og det en svært godt fortjent premie etter Svenskes respektløse og friske spill mot flere høyere rangerte motstandere. Halvpoenget bak Olsen lurer både Aage Mella og Øyvind Weberg. Så unntatt for den suverene hegemon Hoen, blir det dermed spenning om topplassene til siste slutt også i senior A.

 

MESTER:

Åttende runde ble en dramatisk ellevte time i årets svært jevne mesterklasse. Andreas Moen fikk opp en ny god stilling fra åpningen, og fullførte denne gangen overbevisende – til uventet svake protester fra tredjerangerte Øystein Bøyum Fossum. Stort bedre gikk det ikke med feltets andrerangerte, den hittil så solide Espen Lie: I et (på brettet) uforsonlig oppgjør mot sin jevngamle lagkamerat Magne Sagafos fikk Lie etter en tilsynelatende kurant åpning, plutselig problemer både med bondestrukturen og offiserene tidlig i midtspillet. Etter å ha holdt presset fint oppe kunne Sagafos innkassere bønder samt et avgjørende angrep da sorts stilling ble forvandlet til et ras i dronning- og springersluttspillet like etter 40 trekk. Kjetil Stokke mislyktes derimot (også) med sine forsøk på å vinne mot veldig seige (og litt feige) Åsmund Hammerstad, selv om Stokke først erkjente det da mangelen på bønder begynte å bli påfallende i bondesluttspillet… Startraketten Bertil Svendsen meldte seg igjen til tjeneste på toppbordene, etter en overraskende seier mot førsterangerte Terje Johansen – og avsluttet det partiet med stil gjennom å trikse i mål en fribonde i et sluttspill med sterk blandet materiell. Vadsøs Arnt Espensen gikk seirende ut av et nord-norsk prestisjeoppgjør mot Tromsøs Gunnar Berg Hanssen, og dermed er sistnevnte også definitivt sparket ut av tetstriden – mens Espensen kanskje kanskje kan klare det med seier selv og mye hjelp fra andre resultater? Også oppe på delt tredjeplass er Kongsvingers slitesterke Steinar Sidselrud, som virkelig har fått fart på brikkene etter en treg start, og i dag vant et maratonsluttspill mot Dag Ulvin.

 

Dermed er spenningen stor og regnestykkene mange få timer før mesterklassens to ettertraktede billetter til neste års eliteklasse omsider skal deles ut: Moen jr og Sagafos leder med 6/8, med fotfølges av seks spillere på 5,5/8 – og kvaliteten er for begges vedkommende dårlig i forhold til Stokke, og høyst usikker i forhold til Lie… Dermed har Moen jr og Sagafos selvsagt et bedre håp enn konkurrentene om å klare en eliteklasseplass med remis i siste runde, men ingen av dem kan basere seg på det. Porsgrunn har tre spillere på topp fem i øyeblikket, og kan alt avhengig av resultatene i siste runde få null, en eller to nye elitespillere… Rundeoppsettet for siste runde lyder 1: Sidselrud-Sagafos 2: Hammerstad-Moen 3: Svendsen-Esbensen 4: Lie-Stokke. Noe som gir mange morsomme varianter å regne på for den som har tid og lyst…. Nest etter elite blir mester utvilsomt den mest spennende klassen å følge på den siste dagen av årets NM, og i denne klassen skal avgjørelsen falle her i Sandnes. Følg derfor, og av diverse andre gode grunner, godt med også på niende (og garantert siste) episode av ”Landsturneringen 2005” – LIVE!