Elite  |  Mester  |  Klasse 1  |  Klasse 2  |  Klasse 3  |  Klasse 4  |  Klasse 5  | Senior A  |  Senior B

 Junior A  |  Kadett A  |  Kadett B  |  Lilleputt  |  Miniputt   |   Nybegynner   |   Hovedsiden

 


   Velkommen til
   Landsturneringen 2005
   Sandnes 2 - 9. Juli

 

 
 
 LAHLUMS
    RUNDERAPPORT 5

   


ELITEKLASSEN
 

Femte runde ble den riktig store kampdagen i eliteklassen, med avgjørelser i samtlige partier unntatt en kort remis i Ekeberg-Leer Salvesen og en desto lengre i Jansson-Nordahl. Dagens fyrverkeri besørget GM Magnus Carlsen, som slo seg opp på delt andreplass igjen ved å ofre både tårn og løper i et feiende angrepsparti mot FM Geir Sune Tallaksen. Størst oppmerksomhet knyttet seg likevel til førstebordet, hvor GM Simen Agdestein overtok ledelsen fra GM Kjetil A Lie gjennom en kraftfull utspilling av ham i midtspillet. I IM-oppgjøret på andrebord slo Fyllingen etter en avventede start til med et klassisk fransk angrepsparti, og dermed deler han andreplassen med Lie og Carlsen et lite halvpoeng bak Agdestein. Deler andreplassen gjør også GM Rune Djurhuus, som på mystisk vis vant et klart dårligere sluttspill mot GM-kollega Gausel i dag. Samt avslutningsvis slett ikke å forglemme GM Leif Erlend Johannessen, som fikk en overraskende billig hvitseier mot IM Bjarke Kristesen i dag. FM Øystein Hole kom etter gårdagens dobbeltpunktering sterkt tilbake med en av sine karakteristiske posisjonsseire mot Carl Fredrik Ekeberg, mens IM Frode Elsness banket opp (og etter hvert ned) en i dag litt mer betenkt Jon Ludvig Hammer. Atle Grønn kan fortsatt være i hvert fall en IM-nappkandidat etter dagens sortseier i et komplekst Caro-Kann parti mot Bjørnar Byklum, og så ble dagen endelig avsluttet med at FM Øystein Dannevig mattet Silje Bjerke med syv sekunder igjen for resten av partiet etter syv timer og godt over 100 trekk…. Jo takk, etter denne femterunden gleder vi oss (nesten) alle svært til sjette runde i eliteklassen 2005!    

 

GM Simen AGDESTEIN – GM Kjetil A LIE 1 - 0

Simen startet offensivt med 1.e4, men roet raskt ned med 2.c3. Alapin-Sicilianeren ble ganske uteoretisk etter at Lie spilte d6 i trekk to og d5 i trekk fem, men tross tempotapet så ikke sort ut til å ha alvorlige problemer i en åpning som kostet begge spillerne 75 minutter til de første 15 trekkene. Sort begikk imidlertid en grov feilvurdering da han utsatte rokaden tidlig i midtspillet, og etter et påfølgende dronningavbytte kom hvits løpere og tårn stadig mer til å dominere stillingen. Lie ofret til slutt i desperasjon bonde for å få ut offiserene sine, men hvit beholdt alle de beste av dem. Å få tidsnød med bonde over i en slik stilling burde ikke være nødvendig for Simen, men Lie fikk sterkeste tidsnød med bonde under og uten motspill – og stoppet med to bønder under og helt uten motspill like godt klokken selv om han klarte 40 trekk med ett sekunds margin. Dermed er Simen plutselig der han skal være et halvt hode foran de andre fire runder før slutt, men fortsatt med mange farlige motstandere igjen. ”Simen spilte sitt første gode parti for turneringen i dag”, mente konkurrent og elev Magnus, og hadde som vanlig et poeng. Kjetil på delt andreplass har fortsatt skårt klart over forventet og er med både Magnus og Simen unnagjort en sterk medaljekandidat, men det kjennes som han måtte hatt poeng i dag for riktig å være med i gullkampen. Og han sliter etter flere seire mot samtlige andre norske GM-er, altså fortsatt videre med sitt Simen-kompleks….

 

IM Erik FOSSAN – IM Roy FYLLINGEN 0 - 1

Dette oppgjøret om sjakkhegemoniet på Vestlandet startet som en Fransk Tarrasch med 3.Sd2 Sc6, men forlot tidlig teorien etter at sort hadde gjennomført f6 og byttet på e5 for å halvåpne f-linjen. Hvit beholdt en terrengfordel og fisket etter et kongefløyangrep med h4, mens sort overførte offiserer i retning kongefløyen – og begge spillerne brukte 75 minutter på de første 14 trekkene. h5-bonden kom imidlertid bare til å fungere som en svekkelse i forhold til sorts motangrep i f-linjen, som tematisk til tusen kulminerte med et kvalitetsoffer på f3 i trekk 23. Fyllingen i riktig festhumør fulgte opp først med en illustrerende springermanøver Se7-f5-h4, og krasjet deretter inn taktisk på f3 igjen – nå for å vinne tilbake materiellet med klekkelige renter. En noe fortumlet Fossan stoppet klokken for sitt første tapsparti i eliteklassen 2005 etter 35 trekk, uten motsjanser og med kvalitet samt diverse bønder under. Interessen for eliteklassen avtar kanskje litt i arrangørfylket Rogaland i og med at Fossan etter dette må anses ute av kampen om førsteplassen, men til gjengjeld meldes det om raskt stigende interesse i Hordaland generelt og Bergen by spesielt…. For etter en avventende start synes uberegnelige Roy Fyllingen plutselig på vei tilbake mot toppformen fra 1998, og da er han en spennende utfordrer med hvit mot Simen Agdestein i morgen.     

 

GM Rune DJURHUUS – GM Einar GAUSEL 1 - 0

I serien ”åpningsantikviteter fra Einar Gausels karriere” var vi dag tydeligvis kommet til Skandinavisk med 3.--- Dd6. Rent bortsett fra muntert tilsnakk for å notere opp et trekk på forhånd oppnådde imidlertid ikke Djurhuus noe som helst i åpningen, og etter tidlig avbytte av dronningen samt to sett lette offiserer og alle sentrumsbøndene, satt spillerne igjen med et tilsynelatende svært symmetrisk og remisaktig tårn- og offisersluttspill. Hvit måtte grunnet en dobbelttrussel innlede dette med å tillate et offisersavbytte på f3 som raserte bondestrukturen hans, og denne klare strukturelle fordelen dro Gausel med seg inn i et sluttspill med tårn, springer og seks bønder på hver side. At spørsmålet her bare skulle være bare om sort kunne vinne, var foruten stillingen godt synlig på Djurhuus selv. Gausel tillot imidlertid først mye motspill uten å finne noen god angrepsplan, og feilvurderte deretter  stillingen fatalt da han svekket sine egne kongefløybønder med h6. Djurhuus startet straks beskytningen av g6, og avslo remistilbudet som forsinket og altså for sent kom få trekk senere. Da g-bonden falt like før 40 trekk ble sorts stilling plutselig kritisk i springersluttspillet. Gausel forsøkte å gi ytterligere en bonde for å få frem en farlig fribonde selv, men Djurhuus viste seg å kunne holde igjen den med egen springer og samtidig løpe med fribønder på begge fløyer. ”jeg har vunnet mange dårlige sluttspill i min karriere, men dette var nok blant de dårligste”, sa Djurhuus, som forøvrig var i godt og optimistisk humør etter partiet. Gausel var ikke tilgjengelig for kommentarer, og det var kanskje like greit. Nede på 50 % igjen etter fem runder kan han nemlig regnes ut av gullkampen - men dog fortsatt ikke av medaljekampen. Mens Djurhuus på +2 fortsatt selvsagt er både en gullkandidat og en medaljekandidat, men er avhengig av hjelp for eventuelt å kunne nå igjen Agdestein.

 

GM Leif Erlend JOHANNESSEN – IM Bjarke BARTH SAHL 1 - 0

Dette startet rolig med en Bogo-Indisk, men akselererte raskt da hvit gjennomførte både e4 og e5 i åpningen. Det fulgte en avventende porøs stilling hvor begge spillerne brukte 70 minutter på 13 trekk. Hvit fikk imidlertid først etablere et press mot sorts sentrum, og vant deretter en av dem. Bjarke måtte noe ubeleilig ta ut en kortvarig pappapermisjon med 15 minutter igjen på 15 trekk, men da var stillingen formodentlig allerede tapt, og tårn- og offisersluttspillet etter dronningbyttet var det i hvert fall. I ferd med å miste sentrumsbonde nummer to ofret Bjarke da han kom tilbake en kvalitet med ideen å gi opp i trekk 32. Bjarke er etter gårsdagens opptur dermed nede i mølja på 50 % igjen, mens Leif Erlend omsider har fått opp farten og raskt nærmer seg toppbordene.

 

GM Magnus CARLSEN – FM Geir Sune TALLAKSEN 1 - 0

Dette ungdomsoppgjøret trekkomkastet via 1.Sf3 og 2.c4 over i en Dronningindisk med 4.a3 La6, og etter at hvit spilte e4 over i en stilling hvor hvits isolani på d4 ikke virket bedre enn sorts på c7. Med kontroll på nøkkelfeltene d5 og e4 så sort snarest ut til å ha fordel, og hvits tårnmanøver med Th4-Th3 så ved første blikk merkelig ut. Tallaksen vurderte imidlertid selv at han aldri utlignet, og undervurderte i tillegg hvits muligheter for spill på kongefløyen – som ble dramatisk illustrert da Magnus like etter 20 trekk fyrte løs med å ofre først springer og så tårn på h6!! Med tårn og lett offiser under presenterte hvits Lb2-Lc1 sorts konge for så stygge avdekkertrusler at han måtte gi tilbake en ren dronning, og med sorts konge på h5 hadde Magnus ingen problemer med å fullføre angrepet. Geir Sune gjorde gode miner til slett stilling ved å la seg matte på e4. Dermed gikk han på sitt første tap i årets eliteklasse, men det er slett ingen skam å tape for Magnus i DET humøret – og motstanden tatt i betraktning er 2/5 fortsatt et normalresultat for Geir Sune. Magnus slo med dette voldsomt tilbake etter tapet mot Kjetil A i går, og oppe på andreplass bare et halvpoeng etter Simen så han optimistisk på sine sjanser - selv om han erkjente at Simen etter dagens resultater også var ”en sterk kandidat”.     

 

Bjørnar BYKLUM – Atle GRØNN 0 – 1

Dagens Grønn-forberedelse var en Caro-Kann Panno hvor han tok en bonde på d4 som visstnok har stått i slag masse partier uten at noen har våget å røre den før. Hvit fikk i tillegg til bonden også best bondestruktur, men hans konge på e7 (foran en løper på f8) så unektelig noe utsatt ut. Etter at hvit hadde evakuert sin egen konge via f1 til g2 forble stillingen uklar til sort ofret en kvalitet som hvit tok igjen med gal brikke. Dermed vant sort tilbake merbonden med en ekstra bonde samt allment overlegen stilling, og hvit kastet inn noteringsskjemaet få trekk senere da han på instruktivt vis bukket kvalitet i et allerede tapt sluttspill. Grønn spiller virkelig tøft så langt denne turneringen, og er etter denne seieren tilbake på sporet som IM-napp kandidat. Mens Byklum etter dette tapet trolig kan konsentrere seg om å nå et plussresultat i forhold til plassering og rating; og det er han fortsatt godt i rute til.  

 

IM Frode ELSNESS – Jon Ludvig HAMMER 1 – 0

Hammer møtte igjen 1.d4 og spilte igjen Slavisk, denne gang med tidlig a6. Hvit fikk en behagelig sentrumsfordel etter å ha byttet av alle løperne samt gjenvunnet bonden på c4. Med en springer på d6 og bonde på e5 koblet hvit senere et jerngrep om stillingen, som han tematisk nok intensiverte med å skinnofre en springer på f7. Sort ville kommet bonde under med elendig stilling hvis han hadde tatt springeren, men det var nok likevel et mindre onde enn partifortsettelsen, hvor hvits e-bonde og vedvarende kongeangrep vant avgjørende materiell etter 31 trekk. Frode var fornøyd med hva han betraktet som sitt beste parti for turneringen så langt, men det gjenstår å se om han kan løse sortproblemet sitt på tredje forsøk i morgen. Hammers prestasjon er med to GM-er og to IM-er blant motstanderne fortsatt i overkant med 2,0/5, men det ser det etter de to siste rundenes tap unekteligere noe dårligere ut med hans lenge planlagte IM-napp. 

 

FM Bjarte LEER-SALVESEN – Harald B. BORCHGREVINK ½ - 1/2

Hvit spilte Fianchetto-Engelsk med d3; sort lot som ingenting å spilte Grünfeld. Med suksess, for etter at alle lette offiserer under sortfeltsløperne ble byttet av var sort med sin dronningfløymajoritet og fianchettoløper nærmest fordel da remis ble avtalt i en sant nok ganske trå stilling etter 19 trekk. Borchgrevink er fortsatt fornøyd med remis mot tittelholdere med sort, mens Leer-Salvesen virket fornøyd med ikke å måtte spille mer sjakk i dag.

  

FM Øystein HOLE – Carl Fredrik EKEBERG 1 - 0

Dagens trekkomkastning for Hole gikk til en Leningrad-fianchetto, hvor hvit etter å ha slått på c6 og spilt Sd4 så ut til å ha fått litt friere spill ganske billig. Mens hvit etablerte en truende fribonde i b-linjen, slet sort senere langt etter på klokken fortsatt med å finne motspill. Hole kan virke som en vennlig sjel, og er det da også, men han kan like fullt være ganske påståelig og faktisk direkte ubehagelig å spille mot i den type fordelaktige stillinger: Hvit avanserte metodisk fribonden frem til b7, tok med seg en bonde fra motstanderen på veien, og tvang i tidsnøden sort til å gi en hel offiser på fribonden. Dermed kom Hole overbevisende tilbake på et plussresultat etter dobbeltkollapsen i går, mens Ekeberg sliter med sort og er nede på delt nest siste.

 

FM Jøran JANSSON – IM Helge A NORDAHL ½ - 1/2

Dette var en gang en Siciliansk Najdorf, hvor hvit rokerte langt mens sort beholdt kongen avventende på e8. En posisjonelt uklar og taktisk ladet stilling eksploderte da hvit tematisk nok trykket til med 15.Sxe6, og fikk et ikke mindre tematisk motoffer med Dxc3 (samt et remistilbud) til svar. Hvit hadde en evig sjakk mellom e6 og g7 siden springeren på e6 ikke kunne tas, men forlot den for å bytte dronning og gå over i et sluttspill hvor hvit hadde to merbønder, men hvor sort hadde noe kompensasjon delvis i form av et løperpar og delvis i form av hvits elendige struktur. Jansson ga tilbake en bonde for å komme over i et sluttspill med tårn og ulikefargede løpere som muligvis ga noen sjanser, men selv om det så truende ut med tårndoblingen på syvenderaden hadde hvit neppe vinstsjanser igjen etter å ha gitt tilbake den andre bonden også. Dermed har ting kommet seg litt etter en innledende ”lang rokade” fra Jansson, mens pilen fortsatt peker nedover for Nordahl fortsatt uten vinstpartier. All ære til Nordahl for godt og aktivt forsvarsspill som sikret remisen mot Jansson i dag, men det var jo liksom ikke derfor han kom hit…

 

FM Øystein DANNEVIG – Silje BJERKE 1 - 0

Dannevig holdt fast med sin rolige 3.Lb5+ og 4.Lxd7+ mot Siciliansk, men akselererte i dag med å ofre en sentrumsbonde like etter åpningen. Det hele var visstnok en uoffisiell norsk kvinnerekord i sjakkforberedelse, idet Silje hadde hentet trekk 1-18 fra et parti mellom Adams og Anand. Fra et mer praktisk synspunkt var det allment antatt at hvit med sorts konge på f7 og linjepress mot d6 og e6 hadde nok kompensasjon, og i hvert fall den letteste stillingen å spille. Silje forsvarte seg imidlertid aktivt med et g5-fremstøt på kongefløyen, og så ut til å ha kommet seg over det verste da hun fikk byttet dronninger og fortsatt hadde merbonden i behold. (Dannevig hadde i mellomtiden regnet mye og godt på fikse offer uten å få dem til å fungere.) Hvit hadde imidlertid spill til å få igjen bonden og nå et remissluttspill – og fikk med en ekstra bonde dit etter at Silje undervurderte et taktisk Txe5-innslag. Få trekk senere befant hvit seg i et tårnsluttspill med fire mot tre bønder, hvor sort med mest aktiv konge og mest aktivt tårn dog burde være aktiv nok til å holde remis uten større problemer. Dannevig spilte imidlertid optimistisk/desperat videre, og langt ut i syvende spilletime klarte han omsider å få satt i gang sin dronningfløymajoritet. Like etter 80 trekk fikk Dannevig omsider fribonden sin frem til b7, men med tårnet på b8 var det fortsatt ikke trivielt å få den videre. Dannevig fant med et par minutter igjen for resten av partiet den riktige planen, nemlig å ofre fribonden for å nå et vunnet bondesluttspill. Dessverre for ham, men heldigvis for tilskuerne, satte han tårnet på e8 i stedet for d8 - og dermed ble det i stedet for et vunnet bondesluttspill ekstraomganger med tårn, h- og g-bonde mot tårn. Dette sluttspillet er enkelt vunnet for en elitespiller under normale forhold, men slett ikke så enkelt med under et minutt igjen for resten av partiet etter syv timers spill og med publikum hengende frem over tauene… Dannevig sneiet med skjelvende fingre unna diverse pattfeller og via springerforvandling over i tårn og springer mot konge, fant med sekunder igjen for resten av partiet verken den raskeste eller den nest raskeste matten, men fikk nødvendig hjelp til å matte – med syv sekunder igjen for resten av partiet. Silje lo og analyserte imponerende nok som vanlig, men dette tapet må selvsagt ha kjentes tyngre enn noen av de tre forrige både ut fra innsatsen før og under partiet. Og med ett poeng opp til 21.plassen må hun vel dermed ha poeng med hvit mot tidligere lagkamerat Ekeberg i morgen, om det skal være håp om å unngå 22.plassen. All ære til Dannevig for hans spillerglede og vinnervilje tross vaklende form, det gjenstår å se om han i morgen kan følge opp denne seieren
bedre enn den fra runde tre…. 

 

JUNIOR:

Femte runde ble i juniorklassen runden topprangerte Ørnulf Stubberud rykket opp i udelt ledelse. Med sort mot hjemmehåpet Willy Kristiansen skaffet Stubberud seg tidlig et sterkt løperpar, avslo remis i en fortsatt tveegget stilling, og økte i karakteristisk stil presset til Kristiansen tapte avgjørende materiell i et noe misforstått forsøk på dronningbytte. Martin Valla fikk på andrebord først bonde og siden tilsynelatende en behagelig fordel mot Daniel Jakobsen Kovachev, men ga umiddelbart opp vinstforsøkene etter å ha avviklet til et trolig remisaktig sluttspill med to tårn og ulikefargede løpere. Håpet om en juniornorgesmester fra Rogaland synes definitivt ute, for mens Kristiansen tapte mot Stubberud ble Marte Egeland igjen langsomt presset ut etter en mislykket sortåpning – denne gang mot fortsatt ubeseirede (og fortsatt tilbakelente) Kristian Aandal. Aandal begynner å ligne en mulig problemmotstander for toppduoen, men hovedutfordringen deres blir likevel at andreratede Inge Skrondal omsider har nådd frem til toppbordene etter en rask seier mot Askild Bryn i dag… Summa summarum: Stubberud leder alene og har styrket sitt favorittstempel de første fem rundene – og sjetterundeoppsettet Børstad-Stubberud, Skrondal-Valla og Kovachev-Aandal høres i utgangspunktet ut som en fordel for ham. Også Børstad er imidlertid en motstander man ikke bør undervurdere med sort om man vil bli juniornorgesmester, og Stubberud har igjen flere farlige motstandere til sluttrundene…. Så kort sagt er ingenting avgjort i juniorklassen (heller).       

 

SENIOR:

Den 75-årige overraskelsesmannen Willy Olsen valgte en solid og lukket Colle-oppstilling med hvit mot superfavoritt Ragnar Hoen, og holdt lenge spenningen i livet, men etter å ha utlignet med naturlige midler forbedret Hoen tålmodig stillingen helt frem til et selvvinnende tårn- og løpersluttspill. Hoen anno Sandnes 2005 briljerer aldri, men vinner alltid – det gir stadig dårligere odds (hvis i det hele tatt odds) at han vil fortsette med det helt frem til premieutdelingen… I skyggen av Hoen slo imidlertid overraskelsesmannen Jan Svenske til igjen, denne gangen ved å vende et interessant dronning- og offiserssluttspill til seier mot Aage Mella etter som sort å ha stått dårligst gjennom mesteparten av åpningen og midtspillet. Dermed har Svenske et helt poeng å gå på i forhold til andreplassen. Men i morgen er det da selvsagt  Svenskes tur til å gå opp mot Hoen på førstebord, og andrerangerte Hans Christian Fotland virket sikker i sin smak da han i dag bokførte en av sine tålmodige posisjonelle seire mot tredjerangerte Kjell M. Haug. Så mitt forhåndstips om Hoen suverent foran Fotland står fast etter vel halvgått løp, selv om man får erkjenne at det ser dårligere ut med tredjeplassen til Kjell M. Haug…        

 

MESTER: 

Andrerangerte Espen Lie vant sitt fjerde parti på rad og tok ledelsen alene for første gang i dag. Han startet som vanlig opp uten åpningsfordel som hvit, men hadde likevel tilsynelatende små problemer med å demontere lagkamerat Bertil Svendsen i midtspillet. Førsteplassen ble udelt siden to andre 2200-spillere, Kjetil Stokke og Øystein Bøyum Fossum, delte poenget uten kamp på andrebordet. Møre og Romsdals kretsmester Brede Kvisvik henger fortsatt fast som overraskelsesmann på toppbordene i mester: Dagens springeroffer mot Åsmund Hammerstad var visstnok egentlig en seier verdt, men det ble med remis etter feilstokking av trekkene etterpå. Forøvrig er imidlertid luften i ferd med å gå ut av de tidlige overraskelsesmennene, mens de antatt sterkeste klatrer oppover Monradstigen – typisk nok gikk tidligere ubeseirede Håkon Bentsen i dag hardt ned som sort på tredjebord mot Andreas Moen. Moen jf deler dermed andreplassen med Stokke bare halvpoenget etter Lie, og Moen sr er i likhet med Magne Sagafos også på full fart mot toppbordene etter å ha vunnet for tredje runde på rad i dag. Førsterangerte Terje Johansen fikk en kort remis med sort mot Gunnar Berg Hanssen mer grunnet navn og rating enn grunnet stillingen på brett og klokke i dag, men holder seg med sine +2 innen kort rekkevidde fra toppbordene. På de tre øverste bordene i runde seks spiller Lie-A Moen, Sagafos–Stokke og Bøyum Fossum-O C Moen - det er seks spillere som alle har kapasitet til å vinne klassen om spillet stemmer i morgen (og de tre neste dagene). Fortsatt jevnt og vidåpent i mester, men Espen Lie har tross remisen i første runde styrket sitt favorittstempel så langt.