Elite  |  Mester  |  Klasse 1  |  Klasse 2  |  Klasse 3  |  Klasse 4  |  Klasse 5  | Senior A  |  Senior B

 Junior A  |  Kadett A  |  Kadett B  |  Lilleputt  |  Miniputt   |   Nybegynner   |   Hovedsiden

 


   Velkommen til
   Landsturneringen 2005
   Sandnes 2 - 9. Juli

 

 
 
 LAHLUMS
    RUNDERAPPORT 4

   

 

ELITEKLASSEN: 

Eliteklassens bredeste smil tilhørte i fjerde runde igjen GM Kjetil A Lie - som igjen leder alene etter en overbevisende blanding av angrep og posisjonspill mot GM Magnus Carlsen. På andrebord fortsetter Rogalandshåpet Erik Fossan sitt suksesscomeback, selv om forskjellen på seier og tap for ham mot Atle Grønn i dag var nede på ett digitalsekund…. Med unntak av at Lie leder og at Fossan holder delt andreplass, var imidlertid dette runden hvor favorittene for alvor begynte å røre på seg i retning toppbordene: Topprangerte GM Simen Agdestein deler andreplassen med Fossan etter at Elsness spolerte et ellers interessant parti ved å bukke et tårn i tidsnøden, og andrerangerte GM Leif Erlend Johannessen vant i likhet med tredjerangerte GM Einar Gausel sitt første parti for turneringen i dag. Fyllingen-Djurhuus startet lovende men sluttet tidlig i en trekkgjentakelse, mens IM Bjarke Barth Sahl plutselig slo til med en miniatyrseier som sort mot FM Øystein Hole. Dermed leder altså Lie før han entrer ringen som sort i femte runde med et knepent halvpoengs ledelse på motstander Agdestein og sensasjonsmannen Fossan – og med et helpoengs ledelse på svært mange som fortsatt kan bli årets Norgesmester…. Ni deltakere er fortsatt ubeseirede, men Magnus Carlsen ble altså overraskende første GM til å tape et parti i årets eliteklasse i dag.      

 

GM Kjetil A LIE - GM Magnus CARLSEN 1 - 0

Dette oppgjøret er allerede blitt en storslager innen norsk sjakkunderholdning - ”En Disney-klassiker til glede for nye seere”, som det heter i Magnus’ favorittlektyre… Kjetil ga forståelig nok 1.e4 fornyet tillit etter seieren mot Elsness, men gikk da Magnus trakk frem en solid Russisk inn i en tilsynelatende rolig variant med 3.Sxe5 og tidlig avbytte av alle fire springere. Kjetil rokerte imidlertid langt for å spille på en bondestorm på kongefløyen før sort rakk å få offiserene sine ut på brettet, og påberopte seg (som vanlig) fordel etter å ha fått gjennomført g4 og g5. Å åpne h-linjen ved å svelge en bonde på h3 med dronningen var modig av Magnus, men knapt objektivt sunt siden hvit noen taktiske trekk senere vant tilbake bonden med dronningbytte. Det påfølgende sluttspillet med to tårn, en løper og fem bønder på hver side var med ulikefargede løpere tilsynelatende remisaktig, men som Lie raskt demonstrerte hadde hvit soleklar fordel delvis i kraft av den langt beste løperen og delvis i kraft av at sort hadde opptil flere svake bønder. Fanget i et deprimerende sluttspill fant ikke en desillusjonert Magnus forsvarsresurssene som kunne forlenget partiet, og stoppet etter å ha måttet gi to bønder klokken like etter første tidskontroll. Dermed leder Kjetil A Lie eliteklassen 2005 alene igjen, nå med to runder mindre igjen til premieutdelingen og to farlige motstandere til unnagjort. Og Kjetil har fått en kjempestart på årets NM uansett hvordan det går med sort mot Simen i morgen - men skal han virkelig kunne bli Norgesmester i år bør det ikke bli tap der heller… Andre halvdel av dobbeltrunden derimot et tungt tilbakeslag fra Magnus, som fikk gjenoppfrisket sitt gamle Kjetil A-kompleks – og verre falt ned i midtsjiktet igjen etter en svært lovende start på NM.             

 

Atle Grønn – IM Erik FOSSAN 0 - 1

Dagens Grønn-forberedelse var en uvanlig hissig Trompovsky-variant, hvor hvit brukte 10 minutter og sort 70 på de første 17 trekkene. Etter at hvit hadde rokert langt mens sort så seg tvunget til å spille Kf8 fikk hvit et sterkt initiativ, og også etter å ha ofret bonde for kongeangrep så hvit ut til å ha langt den lettere stillingen å spille. Fossans stilling så krampaktig ut med kongen på g8 og tårnet inneklemt på h8, men Grønn kom aldri opp med noen gjennombrudd for å få tak i noen av dem. Fossan plukket i mellomtiden opp en bonde til og kom stadig nærmere et motangrep mot hvits konge på b1. Da Grønn omsider tilbød remis i trekk 27 avslo Fossan selv med bare fem minutter igjen for femten trekk i en fortsatt komplisert stilling. Fossan holdt igjen imponerende godt styr på brikkene tross sterk tidsnød, men disponerte igjen sin gjenværende tid desto dårligere – og endte opp først med 42 sekunder for syv trekk, og deretter med fire sekunder for tre trekk. Fossan klarte imidlertid å gjøre de tre trekkene på ett sekund hver, ble stoppet fra å hive ut ett trekk 41 av turneringslederen fordi tiden var ute – og kunne da spillet ble gjenopptatt konstatere avgjørende angrep mot hvits konge på c2…. Om Grønn hadde marginene med seg i formiddag hadde han det definitivt ikke i ettermiddag, men selv om det ligger dirrene lister igjen etter alle tidsnødene hans er det vanskelig ikke å la seg imponerende av overlevelsesinstinktet til Fossan etter syv år nærmest uten matchtrening. Som etter dagens seier sensasjonelt deler andreplassen med Simen Agdestein bare et halvpoeng bak ledende Lie – og har store forventninger om et nytt sjakkdrama på seg før morgendagens Vestlandsderby mot Fyllingen…  

    

GM Simen AGDESTEIN – IM Frode ELSNESS 1 - 0

I fjor ble tap fra en svært lovende hvitstilling mot Elsness begynnelsen til slutten for Simen Agdestein. I årets revansjoppgjør tok Simen det rolig ut fra startblokkene med en Engelsk dobbeltfianchetto, og Elsness hadde tilsynelatende nesten fordel etter å ha spilt aktivt i sentrum med d5 og e5. Det fulgte intens drakamp i en stilling hvor hvit aksepterte en etterhengende isolani på d3, fordi sort da slet med å få sin springer på a6 i spill. Sort klarte til slutt å få byttet av springeren og kunne visstnok nådd en svært remisaktig dronningsluttspill, men måtte tro mot sin natur selvsagt spille hardt på vinst selv i tidsnød med sort mot Simen Agdestein…. Dermed rotet han seg inn i en binding som etter hvert tapte et helt tårn i et 

interessant dronning- og tårnsluttspill. Og dermed er Elsness igjen nede på 50 %, mens Simen oppe på +2 tross en anonym profil så langt seiler opp som den kanskje største favoritten etter Magnus’ hjelpsomme tap i dag. Simen hadde marginene med seg igjen alt før femte runde, da han fikk hvit også til det forestående nøkkelpartiet mot Lie.     

 

IM Roy FYLLINGEN – GM Rune DJURHUUS ½ - 1/2

Svart mot uberegnelige Fyllingen kan kanskje virke som en rimelig straff fra Caissa for Djurhuus’ uambisiøse spill med hvit mot Agdestein, men hva som har vært karakteristisk for tidligere oppgjør mellom Fyllingen og Djurhuus er a) svært lav remisprosent og b) enda lavere skåre for hvit. Årets utgave av denne sjakklige gjørmebrytingsklassiker startet som en Kongeindisk Sämisch med det litt uvanlige Lg5 i stedet for Le3. Hvit ble imidlertid umiddelbart overambisiøs da han forsøkte å starte en bondestorm på kongefløyen med sin egen konge i en utsatt posisjon på e1. Sorts motspill på dronningfløyen kom raskt via Se5-Sd3+, og kunne visstnok blitt enda farligere hvis sort hadde styrket stillingen sin med Tc8 i stedet for å gå inn på d3 direkte. Slik ting ble når Djurhuus selvsagt ikke kunne motstå fristelsen til å hoppe inn på d3 direkte vant sort bonde, men med så vidt svake bønder og passive offiserer at hvit likevel kunne invitere til dronningbytte. Vitenskapsmannen vant over villdyret idet Djurhuus konstaterte at videre spill var bedre tapsforsøk enn vinstforsøk, og derfor tok ut remis per trekkgjentakelse før 30 trekk. En seier og tre remiser får  kapasiteten tatt i betraktning karakteriseres som fortsatt avventende av begge spillere.  

 

GM Einar GAUSEL - Jon Ludvig HAMMER 1 - 0

Hammer fikk lov til å bytte av hvitfelterne og deretter spille Semi-Slavisk, og hadde neppe store problemer fra åpningen etter dette. Etter å ha byttet av alle løperne samt et sett springere beholdt likevel hvit et behagelig initiativ og press mot sorts etterhengende bonde på b6. Det begynte for alvor å lukte svidd sjakksmurf i spillelokalet da Gausel i fjerde spilletime  kom seg over i et dronning- og tårnsluttspill med tårndobling på syvenderaden og best bondestruktur. Jon Ludvigs forsøk på å nødbremse over i et sluttspill med tårn og fire mot tårn og fem med bønder bare på kongefløyen var muligvis det beste praktiske forsøket, men i Hammers tidsnød fant Gausel i stedet et tilsvarende dronningsluttspill som ga utmerkede vinstsjanser. Hans påfølgende press på kongefløyen ga overgang til et vunnet bondesluttspill like etter 40 trekk. Motstanden tatt i betraktning er Hammer nede på 2/4 imidlertid fortsatt med i jakten på IM-napp. Mens Gausel etter omsider å ha vunnet et parti, fortsatt er med på den store pokaljakten. 

 

FM Øystein HOLE - IM Bjarke BARTH SAHL 0 - 1

Dagens Hole-trekkomkastning fra 1.c4 gikk over i en akselerert Drage, som ble både tveegget og ganske orginal ettersom sort fianchetterte begge løperne og gjennomførte f5 for å spille på kongeangrep. To trekk senere hadde Hole tatt bonden på f5, men det baserte seg trolig bare på en taktisk overseelse: Bjarke svarte etter en lenge tenkepause med et springeroffer på f3 som visstnok vant i tre trekk hvis det ble mottatt og i fire når det ble avslått. Holes første 20-trekkstap som hvit på en halv evighet fullførte dagens uventede dobbeltpunktering, og etter den får han vesentlig spille for et godt resultat i stedet for IM-napp. Mens solidspillende Sahl etter denne seieren er med i kampen om kongepokalen i sitt nye hjemland.

 

FM Geir Sune TALLAKSEN – Bjørnar BYKLUM ½ - 1/2

Til eliteklassens første sørlendingsoppgjør trakk Byklum frem en Benonilignende Moderne variant hvor sort spiller Se7-Sg6 i stedet for Sf6. Det ser enda mer suspekt ut enn en vanlig Benoni sett gjennom mine briller, men hvis det finnes noen gjendrivelse er den i hvert fall ikke fianchettooppstillingen slik Tallaksen spilte den i dag. Som seg hør og ber i et parti mellom to gode sørlendinger mente begge mesterparten av tiden at motstanderen nok dessverre sto litt bedre. Tallaksen var visstnok den som hadde rett selv om hans terrengfordel på kongefløyen fikk et flertall av tilskuerne til å tro at hvit hadde en lovende stilling - fordi sorts motspillplaner på dronningfløyen var nærmere enn noe hvit kunne få til på kongefløyen. Han fikk til et tematisk e5-bondeoffer. som det motsatt av hva begge spillerne trodde imidlertid var mulig å akseptere. Byklum lot i stedet bonden stå på e5, gjennomførte selv i trekk 23 f5 med fordel - og tilbød remis som ble godtatt. Greit nok, spillerne kjenner hverandre godt og har gjort det helt greit – men det må større ambisjoner til om noen av dem skal kunne spille for IM-napp på lørdag...  

 

IM Helge A NORDAHL – GM Leif Erlend JOHANNESSEN 0 - 1

Dette var en dronningisk med 4.a3 La6 5.Dc2 Lb7 hvor sort fikk upresset utligning med sin piggsvinoppstilling, og da i trekk 18 avslo remis både ut fra stillingen og tabellsituasjonen. Etter tidlig avbytte av tre sett lette offiserer fikk sort et behagelig spill mot hvits etterhengende bonde på b3, og etter å ha fått etablere en gardert fribonde på d4 i trekk 24 bør han ha hatt en klar fordel i den gjenværende stillingen med dronning, tårn, løper og syv bønder på hver side. Hvit skulle kanskje tross alt forsøkt å holde på dronningene, for sluttspillet med tårn og dårlig løper som han måtte spille etter å ha byttet dem av var ren sjakk-maschoisme, og da hvit like etter 40 trekk som et siste forsøk ga kvalitet brukte sort bare noen få trekk på å demonstrere at hvits påståtte festning hadde svingdør. Etterlengtet spille- og resultatmessig bedring for Leif Erlend ut over ettermiddagen i dag, og dermed er han tross alt bare en seier bak ledende Kjetil A… Men denne dagen var en skuffelse for Helge selv tatt i betraktning hans prinsipielle motstand mot morgenrunder OG dobbeltrunder, forhåpentligvis hjelper det på spillet med enkeltrunde og rundestart 12 i morgen… 

 

Carl Fredrik EKEBERG - FM Bjarte LEER-SALVESEN ½ - ½

”Partiet” trekkomkastet via 1.c4 over i en Dronninggambit, men det hele varte bare 8 trekk og 8 minutter. Utfallet var ikke noe stort sjokk etter at begge spillerne i første del av dobbeltrunden måtte tåle lange og sikkert tunge tap – men ingen av spillerne virker særlig optimistiske for sine sjanser til å komme over 50 % i denne turneringen.

 

Harald B BORCHGREVINK - FM Øystein DANNEVIG 1 – 0

Borchgrevink så sliten ut etter det lange tapet mot Elsness i runde tre, og var det da også, sa han. Desto mer imponerende satte han seg til brettet vel en time senere for å spille på vinst  mot en høyere ratet motstander - og spilte etter svært så misforstått Benonispill av Dannevig opp en klart fordelaktig stilling tidlig i midtspillet. Med en dominerende springer på c4 og en terrengovervekt som minnet stadig mer om Hardangervidda vokste også hvits fordel, til han etter å ha gjennomført e4, f4, g4, f5, e5, e6 og e7 definitivt avgjorde med et stilrent tårnoffer på f7 i trekk 28. (Sort hadde i mellomtiden fått satt en løper på d4, men det var også det.) I og med dette pene vinstpartiet har Borchgrevink med 1,5/4 plutselig gjort et klart plussresultat, men Dannevig var aldeles ugjenkjennelig etter sitt gode spill med hvit i tredje runde.     

 

Silje BJERKE – FM Jøran JANSSON 0 - 1

Jansson ga sin Klassiske Nimzo-Indisk med Da5 et nytt forsøk i dag, og utsatt for vesentlig mindre press fungerte den vesentlig bedre i dag. Etter tidlig masseavbytte av en dronning samt to sett lette offiserer, så den gjenværende stillingen med to tårn, en løper, en springer og de seks samme bøndene på hver side symmetrisk og remisaktig ut. Silje brukte imidlertid mye tid på å gå i ring de neste trekkene, og dermed avslo Jansson remis for å spille først på en bondestorm på kongefløyen og dernest på en offisersintervensjon på dronningfløyen. Silje ble som i formiddag gradvis mer passiv til hun totalkollapset i tidsnøden, og en sjakklig uthungret Jansson grep straks sjansen til å sette en binding som vant avgjørende materiell like før 40 trekk. Det gjenstår å se om denne seieren blir et skifte i Janssons turnering, men han kom seg i hvert fall vekk fra sitt påståtte ulykkesbord med sitt klart beste parti så langt i turneringen. Siljes prestasjon er fortsatt ingen katastrofe i forhold til rating, men på udelt sisteplass med 0,5/4 befinner turneringen hennes seg i et kritisk stadium. 

 

JUNIOR:

Det etterlengtede toppoppgjøret Stubberud-Valla ble en heller tung og lukket affære, hvor sort syntes nærmest fordel da remis plutselig ble avtalt mot slutten av tredje spilletime. Det resultatet var skuffende her og nå, men forhåpentligvis svært gunstig for resten av turneringen. Daniel Jakobsen Kovachev ble truet med barnevernet etter dagens voldelige angrepseier mot Anders Hobber, og virker i øyeblikket være den eneste med vinnervilje nok til å kunne utfordre lederduoen. Tredjebordsoppgjøret Bryn-Astrup og andrebordsoppgjøret Agdestein-Aandal ble nemlig begge relativt korte remiser, hva angår andrebordet riktig nok bare fordi ingen før i etteranalysen la merke til at Aandals avslutningstrekk i en ellers kjedelig stilling faktisk var en bukk… Andreratede Inge Skrondal må vel for så vidt krediteres for vinnervilje etter å ha spilt langt inn i syvende spilletime på et (til slutt) svært remisaktig tårnsluttspill mot Marte Egeland, men Skrondal mangler altså til gjengjeld nødvendig evne til å vinne partier så langt…. Det uberegnelige unge hjemmehåpet Willy Kristiansen kom imidlertid tilbake med en sortseier i dag, og kan tenkes overraske mot Stubberud i morgen – mens Valla nok setter pris på å være hvit mot kronisk kaotiske Kovachev da. 

 

 SENIOR A:

Hoen har for alvor satt seg til rette i seniorklassens førersete, og trillet som hvit i dagens andre Sicilianer overbevisende ned Aage Mella med en bondestorm på kongefløyen. Historisk har de to spillerne på førstebord i dag tre klasseseire hver, men det blir stadig mindre tvil om hvem som setter rekord med fjerde seier (på fire forsøk) i år. Overraskelsesmannen Lars Sæther kom tidlig offiser under mot Strømmens Jan Svenske i dag, og etter sikkert å ha fullført den vinstføringen er Svenske oppe på delt andreplass i Norgesmesterskapet sammen med 75-årige Willy Olsen. Sistnevnte vant fortjent nok et langt sluttspill mot tredjerangerte Kjell M Haug i dag, og er dermed med for fullt i den stadig svært åpne kampen om andre- og tredjeplassen. 

 

MESTER:

Toppoppgjøret Svendsen-Stokke bråstoppet etter 1.d4 Sf6 i dag, og dermed kunne andrerangerte Espen Lie med en desto lengre og mer kronglete sluttspillvinst mot Nikolas Axel Mellem nærmere midnatt nå dem igjen. Tredjerangerte Øystein Bøyum Fossum ga merkelig nok derimot tidlig opp alle forsøk i en tilsynelatende lovende hvitstilling mot den lavt rangerte overraskelsesmannen Brede Kvisvik, men lurer fortsatt i sivet bare halvpoenget bak ledertroikaen. Topprangerte Terje Johansen gnistret mindre denne runden, men er også oppe på delt fjerdeplass etter å ha tryllet vinst ut av et tårnsluttspill Steinar Moen burde ha kunnet  holde. Høyt rangerte og tydeligvis fortsatt uberegnelig angrepspillere som Ole Christian Moen og Magne Sagafos suser også oppover bordene etter dobbeltseier i dag…. Og idet det er fem runder igjen til utdelingen av de to eliteseriebillettene for neste år, er altså kort sagt kampen om dem mer åpen enn noen gang. Møre og Romsdals dominans i mesterklassen synes definitivt på hell selv om både Kvisvik og lillebror Håkon Bentsen fortsetter henger overraskende godt med: I runde fem blir det i stedet dobbel Telemark på førstebord med oppgjøret
 Lie-Svendsen!